Talentmanagement

HR: de drijvende kracht voor de wereld van morgen

20 minuten 27 okt 2020

Veel organisaties zijn gedwongen grote veranderingen door te voeren om zich aan te kunnen passen aan de covid-19-crisis. HR staat centraal in deze veranderingen, of het nu gaat om teamherstructurering, werktijdverkorting, ontslag, thuiswerken of zelfs het gebruik van nieuwe technologieën.

Hoe heeft de gezondheidscrisis de bedrijfswereld beïnvloed en hoe passen bedrijven zich aan? De belangrijkste vraag is wat HR-teams doen om zich aan te passen aan het ‘nieuwe normaal’ van een post-covid-wereld.

Hoe verandert de gezondheidscrisis de bedrijfswereld?

In deze periode van onzekerheid en onrust hebben veel bedrijven herstructureringen en belangrijke bedrijfsbrede veranderingen moeten doorvoeren. Lees hierna waarom.

 • CEO + HR staan in de voorhoede

HR managers spelen een belangrijke rol om werknemers te begeleiden bij deze veranderingen. Het is belangrijk dat ze een cultuur creëren waarin hun werknemers zich thuis voelen en zich kunnen ontwikkelen. Deze expertise is precies de reden waarom HR, samen met de CEO, sinds het begin een cruciale rol gespeeld heeft bij het beheersen van de gezondheidscrisis.

Volgens een onderzoek dat in Frankrijk uitgevoerd is door de Franse Nationale Vereniging van HRD (Association nationale des DRH – ANDRH) heeft 97% van de 550 ondervraagde bedrijven geantwoord dat HR en de CEO het voortouw genomen hebben bij het beheer van de gezondheidscrisis [onderzoek in het Frans].

Zo hebben ze het beheer van werktijden moeten veranderen en het mogelijk moeten maken voor hun personeel om thuis te kunnen werken. Bovenal moest ook de gezondheid en veiligheid van werknemers worden gewaarborgd en duidelijk worden gecommuniceerd over het al dan niet terugkeren naar de normale werkplek. Naast het beheer van de logistieke en operationele aspecten van deze uitdagingen is het van essentieel belang om een effectieve communicatie met alle werknemers tot stand te brengen.

 • Thuiswerken is toegenomen of ingevoerd

“Onderzoek uitgevoerd door McKinsey toont aan dat 80 procent van de ondervraagden graag thuis werken.”

 • Teams aansturen op afstand: Hoewel het op afstand managen van teams niet iets nieuws is moeten managers die hier niet vertrouwd mee zijn daar wel nieuwe vaardigheden voor ontwikkelen. Het is belangrijk dat de managementstijl wordt aangepast aan de nieuwe virtuele omgeving. Daarin is het zorgen voor vertrouwen in het team, het opzetten van nieuwe managementstrategieën en het gebruik van de juiste tools cruciaal.
 • Een gezonde werkomgeving voor iedereen helpen creëren en de teamgeest in stand houden: of medewerkers nu liever thuis werken of niet, de covid-19-crisis heeft bedrijven niet veel keuze gelaten. Tijdens de lockdown waren de werkomstandigheden niet voor iedereen gelijk. Sommige werknemers moesten werken terwijl ze voor hun kinderen zorgden, terwijl anderen niet over de juiste IT-apparatuur of zelfs maar een geschikte werkplek beschikten. Om deze ongekende werkuitdagingen aan te gaan moeten organisaties hun werknemers ondersteunen door empathie te tonen en werkflexibiliteit te bieden.
 • Versnelde digitalisering om de bedrijfsflexibiliteit te verhogen

Met de covid-19-crisis moesten het administratieve personeelsbeheer en de opleiding van medewerkers ineens op afstand gebeuren, waardoor medewerkers snel de juiste digitale hulpmiddelen nodig hadden. De pandemie zorgde ook voor een toename van nieuwe projecten, waardoor de uitvoering van projecten versneld werd. Het is in dit soort situaties dat aanpassingsvermogen essentieel is voor het behoud van de bedrijfsefficiëntie.

 • Reflectie op de betekenis en het doel van het werk

Voor velen is de lockdown en de wereldwijde gezondheidscrisis een tijd van bezinning geweest. We vragen ons af hoe we als maatschappij leven en consumeren en hoe belangrijk werk in ons leven is. Zelfbewustzijn doet ons nadenken en vragen stellen over de betekenis van werk, zoals uiteengezet in de studie ‘The meaning of work, mental health and organizational commitment’ (De betekenis van werk, mentale gezondheid en organisatorische betrokkenheid) van Estelle Morin, hoogleraar aan HEC Montréal. De studie benadrukt dat zinvol werk afhankelijk is van verschillende factoren zoals doelstellingen, interesse, moraal, ethiek en het evenwicht tussen werk en privéleven.

Voorbereiding op een post-covid-wereld

We kijken allemaal uit naar een postpandemische wereld, maar we kunnen niet verwachten dat die hetzelfde zal zijn als voorheen. Met dit in het achterhoofd, hoe zal deze nieuwe post-covid-wereld de HR-afdeling beïnvloeden?

 • Iedereen erbij betrekken

Onze post-covid-wereld is iets wat we samen zullen moeten opbouwen en creëren. Zoals de zaken er nu voorstaan, is samenwerking de sleutel tot het doorvoeren van de veranderingen die nodig zijn om weer aan het werk te gaan. Deze veranderingen vereisen niet of niet langer een benadering van bovenaf. Veranderingen worden in groepsverband beslist en vervolgens uitgevoerd. Dergelijke veranderingen omvatten opleiding, werken op afstand, flexibele werktijden en rekening houden met de loopbaanambities van elke medewerker.

 • Herbezinning op het werk 

Van al deze nieuwe manieren van werken is thuiswerken hetgeen dat het meest in het oog springt. Het is misschien niet voor iedereen mogelijk, maar het is wel een optie voor mensen met een baan waarvoor alleen basis-IT-apparatuur en een internetverbinding nodig zijn. Hoewel er nog wel wat problemen weggewerkt moeten worden, blijft het aantal medewerkers dat thuis werkt toenemen. Zo heeft PSA, de Franse autofabrikant, na het opheffen van de lockdown beslist om 80.000 medewerkers permanent thuis te laten werken (opmerking: artikel in het Frans).

 • Gebruikmaken van digitale tools

Zonder digitale hulpmiddelen zou thuiswerken onmogelijk zijn. Enkele digitale hulpmiddelen die essentieel zijn voor het werken vanop afstand zijn:

 • Chat- en samenwerkingstools zoals Microsoft Teams die teams op afstand helpen met elkaar in contact te blijven.
 • E-learningoplossingen die alles bieden van productie en publicatie tot kant-en-klare oplossingen zoals Talentsoft Content. Deze e-learningoplossingen vergemakkelijken het thuiswerken.
 • Talentmanagementoplossingen zoals Continuous Conversation om de relatie tussen manager en werknemer te onderhouden en te versterken.

Tijdens Club Talentsoft 2020 hebben we een panel van HR-experts bijeengebracht om hun inzicht te delen over hoe een post-covid-wereld eruit zou zien. Lees meer over hun deskundige analyse en inzichten door ons e-book Vandaag werken aan het personeel van morgen’ te downloaden.

Download E-book

kopiëren naar klembord
Dichtbij