Wat is een LCMS?

Een Learning Content Management System, ook wel afgekort als LCMS of Learning CMS, is een online platform waar leerinhoud op wordt beheerd. Eigenlijk is het te vergelijken met een CMS waar websites mee gebouwd worden, maar een LCMS is er speciaal voor het creëren van e-learning modules. In de praktijk blijkt dat er vanuit bedrijven steeds meer vraag is naar e-learning cursussen. Dit komt onder andere omdat werkgevers willen voorzien in de behoeften van een jongere generatie werknemers. Daarnaast bespaart het aanbieden van e-learning werkgevers tijd en kosten, en past het in het beeld van flexwerken.

Waarom een Learning Content Management System?

Een LCMS biedt auteurs, educatie-ontwikkelaars en vakexperts de mogelijkheid om op een efficiënte manier e-learning content te creëren. In plaats van een volledige cursus te ontwerpen die uiteindelijk aangepast moet worden aan meerdere doelgroepen, creëren ontwerpers met een LCMS verschillende blokken lesmateriaal die meermaals te gebruiken zijn. Hierdoor is een e-learning cursus sneller in elkaar gezet en kunnen organisaties online content eenvoudig herstructureren en hergebruiken.

Het verschil tussen een LMS en een LCMS

Het verschil tussen een LMS (Learning Management Systeem) en een LCMS is zeer klein. Een LMS is vooral bedoeld voor de administratie van het leerproces van de cursisten, terwijl de nadruk bij een LCMS meer ligt op de kwaliteit van het e-learning programma zelf. Heeft een bedrijf bijvoorbeeld al trainers en coaches in huis en dient een e-learning cursus alleen als toevoeging, dan kan het e-learning programma met behulp van een LCMS aangesloten worden op de lesstof. Mocht een organisatie meer behoefte hebben aan een standaard e-learning cursus, dan is een LMS geschikter. Hoewel het ook mogelijk is om content te creëren met een LMS en het leerproces ook met een LCMS te volgen is, wordt het beste resultaat verkregen wanneer beide systemen gecombineerd worden.

Over Talentsoft

Met de software van Talentsoft maakt u trainingen op maat. Stroomlijn het beheer en de creatie van opleidingscontent met het learning CMS en implementeer de opleidingen eenvoudig met behulp van het LMS. Beide systemen zijn geïntegreerd in de e-learning software die wij aanbieden. Al meer dan 1500 organisaties, verspreid over 130 landen, maken gebruik van de diensten van Talentsoft. Neem contact met ons op voor meer informatie.