werkklimaat

Zo creëer je een aantrekkelijk werkklimaat: 3 tips

Nu de arbeidsmarkt krapper wordt, is het in toenemende mate belangrijk een aantrekkelijke werkgever te zijn. Maar hoe pak je dat in de praktijk aan? Hoe creëer je een werkklimaat waar mensen in hun element zijn? Moet je de werkvloer echt omtoveren tot een Club Med-setting of mag je de traditionele kantoortuin in ere houden? En wat kun je nog meer doen om gekwalificeerde medewerkers aan te trekken én te behouden?

In ons vorige blog gaven we je vijf manieren op talentvolle medewerkers weg te jagen. Hoewel de titel anders doet vermoeden, gaven we in dit blog vooral tips over wat je  wél moet doen om mensen aan je te binden. Maar daarmee ben je er nog niet, want ook een fijn werkklimaat bepaalt voor een belangrijk deel hoe mensen hun werk dagelijks ervaren. We geven je drie tips hoe je daarop kunt inspelen. Van de fysieke werkomgeving tot transparante communicatie en flexwerk-mogelijkheden.

Tip 1: ontwerp een uitnodigend werkklimaat

Bedrijven uit de categorie top bedrijven om voor te werken brengen ‘thuis’ en ‘kantoor’ samen. Ze ontwerpen een meer uitnodigende, comfortabele werkomgeving. Wat blijkt? Het aantal medewerkers dat uit zichzelf opstapt, neemt daardoor af. Wat voor Silicon Valley geldt, geldt ook voor Nederland. Ook hier voeren bedrijven grote veranderingen door om het welzijn van hun medewerkers te bevorderen, zo blijkt uit dit recente item van RTL. Coolblue is hier een aansprekend voorbeeld van.

Moeilijk? Nee hoor! Je vraagt gewoon aan je werknemers wat zij nodig hebben om hun werkklimaat te verbeteren. Desnoods stel je een projectteam samen. Als leidinggevende hoef je dan alleen de randvoorwaarden te bewaken. Deze democratische aanpak is efficiënt, kosteneffectief én slim.

Je hoeft echt niet bang te zijn dat je straks in een Club Med omgeving belandt. Dat blijkt wel uit het artikel over de vijf mythes van een geweldige werkplek. Het draait namelijk niet om extravagantie, maar om een plek waar mensen zich op hun gemak voelen. Waar ze hun werk op de best mogelijke manier kunnen doen. Een omgeving waardoor ze zich competent, autonoom en verbonden met anderen voelen. Een omgeving die ze de broodnodige onderbreking geeft, stress vermindert en creativiteit inspireert.

Tip 2: communiceer, communiceer, communiceer

Transparante communicatie: we kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dat is. Informatie moet altijd worden gedeeld. Medewerkers willen ook meedenken over en inzicht hebben in de bedrijfsvisie; dat geeft ze het gevoel dat ze van essentieel belang zijn in het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen.

Door vrijer te communiceren en ook te inspireren, worden medewerkers trotser en doelgerichter. En daalt het vrijwillige ontslag. Tegenwoordig zijn er diverse Entreprise Social Media (ESM) die de interne communicatie op een laagdrempelige manier faciliteren. Yammer of Workplace bijvoorbeeld. Ze ondersteunen samenwerking op een krachtige manier. Deze praktische tips voor een succesvolle introductie helpen je ESM in te zetten. Zo zijn alle medewerkers met elkaar in contact en met elkaar verbonden.

Tip 3: meer mogelijkheden voor flexwerken en thuiswerken

Internet, innovatieve tools en platformen zorgen voor nieuwe mogelijkheden om te werken. Medewerkers kunnen hierdoor makkelijker zelf hun werktijden indelen en vanuit huis werken. We zien ook dat werknemers steeds meer waarde hechten aan tijd en flexibiliteit, en minder aan geld.

Flexwerken is inmiddels bij veel bedrijven toegestaan. En dat loont. Bedrijven zoals Deloitte tonen aan dat flexibele werkmogelijkheden de kwaliteit van het werk kunnen verbeteren en de productiviteit en bedrijfsgroei vergroten. Bovendien wordt de vijver waaruit je talenten kunt vissen groter: te lange reistijden zijn passé. Tegelijkertijd nemen je overheadkosten af. Medewerkers op afstand zijn minder vaak ziek, nemen minder pauze, werken meer uren en zijn over het algemeen blijer met hun baan. Zo verhoog je de productiviteit en behoud je tegelijkertijd talent. Flexwerken heeft dus zeker voordelen, zowel voor werkgevers als werknemers.

Wil jij precies weten wat je allemaal kunt doen om talenten blijvend aan jouw organisatie te binden? Download dan hier het Ebook: “Being Human: Improving Employee Experience and Retaining Talent in the 21st Century”

Competentie gedreven Talentmanagement

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


2 × = twelve